Lepelplant: Woonplant van de maand mei 2020

Lepelplant: Woonplant van de maand mei 2020

In mei staat de Lepelplant, ook bekend als Spathiphyllum, op een voetstuk als Woonplant van de maand. 

Het verhaal van de Lepelplant

De officiële naam van de Lepelplant, Spathiphyllum, is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De Lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars. 

Verzorgingstips

  • De Lepelplant is een easy care product. 
  • De plant vraagt een lichte standplaats, uit de felle zon bij zo’n 18-22 °C. 
  • Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. 
  • Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant lekker, net als plantenvoeding. 
  • Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam. 
  • Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. 
  • In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Van zaadje tot salade: tips voor de moestuin!

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner met een paar potten op het balkon, een moestuin begint altijd met dat ene kleine zaadje. Wij geven je dé moestuintips, inclusief heerlijk recept.

Lees meer...