Kaaps viooltje

Kaaps viooltje

Voor velen is het één van de vroegste herinneringen. Een mooi bloeiend plantje met harige, aaibaar ogende blaadjes bij oma op de koffietafel. Hierdoor wordt winterse kou vaak geassocieerd met de warme uitstraling van het Kaaps viooltje.


Van dit kleine populaire plantje zijn ondertussen wel 40.000 verschillende soorten! In ons tuincentrum hebben we een aardig assortiment van deze prachtige bloeier.
Dit kleine plantje kan het hele jaar door prachtig bloeien, wanneer het goed verzorgd wordt. Het wil graag veel licht maar niet direct zonlicht. Wanneer het teveel licht krijgt, kunnen er kleine bruine vlekjes ontwikkelen op de blaadjes. Dit plantje kan heel snel, nét teveel water krijgen, maar wanneer hij op een schotel water krijgt, heeft u daar gemakkelijk zicht op. Geef daarom altijd water via een schotel.

Het Kaaps viooltje heeft nog een kleine makke rondom water. Er mag nooit water komen op de plant zelf. Wanneer dit gebeurt, moet dit ook direct voorzichtig verwijderd worden. Plekken waar water achterblijft, zullen anders zeer lelijk beschadigd raken.

Een leuk project voor kleine kinderen is het vermeerderen van het Kaaps viooltje. Neem een groot blad met stengel, zo dicht mogelijk bij het hart van de plant vandaan weg en plant deze vervolgens in voedingsrijke potgrond. Bevochtig de grond dusdanig, dat het aanvoelt als een uitgewrongen zeemlap. Na een tijdje zullen er worteltjes gegroeid zijn aan het blaadje.

Dit gaat het best in een kleine plantenkas voor op de vensterbank, die kan ventileren. In ons tuincentrum kunt u deze vinden in vele soorten en maten.
Het Kaaps viooltje gedijt het beste en komt het meest in bloei bij kamertemperatuur, dus  ongeveer twintig graden.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Van zaadje tot salade: tips voor de moestuin!

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner met een paar potten op het balkon, een moestuin begint altijd met dat ene kleine zaadje. Wij geven je dé moestuintips, inclusief heerlijk recept.

Lees meer...