Tuintips Juli

Tuintips Juli

Juli is doorgaans een heel warme maand. Doe het dus vooral lekker rustig aan en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in je tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek. Vergeet niet je planten water te geven, organiseer een fijn tuinfeest en steek af en toe de handen uit de mouwen voor een klein tuinklusje.

tuintips voor juli

  • Geef bij aanhoudende hoge temperaturen en droogte pot-, perk- en kuipplanten en hanging baskets elke dag water. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en geef de planten om de twee weken vloeibare voeding, zodat ze langer en rijker zullen bloeien.
  • Sproei de borders en het gazon liever om de zoveel dagen gedurende een lange tijd dan elke dag een beetje. Doe dit vroeg in de ochtend of in de avond, anders zal veel van het water in de zon verdampen en kunnen de bladeren van je tuinplanten verbranden.
  • Bloeit er momenteel weinig in je tuin of op het balkon? Vul dan bakken en potten met perkgoed als lobelia, surfinia, petunia, diascia, kalanchoë of met bloeiende dahlia’s, potgeraniums (Pelargonium) en cosmea.
  • Geef doorbloeiende rozen nog een keer speciale rozenmest. Verwijder regelmatig zieke, aangetaste rozenbladeren en gooi die vooral niet op de composthoop, om verspreiding van ziekten te voorkomen.
  • Oogst kruiden en laat de kruiden die je niet meteen gebruikt drogen.
  • In de moestuin, vierkante-meterbak of grote potten kun je (snij)bietjes, broccoli, radijs, wortel, sla, paksoi, Chinese kool en spinazie zaaien, en andijvie, winterkool, late aardappelen en late prei planten.
  • Verwijder bladeren boven druiven- en tomatentrossen zodat ze volop zon vangen.
  • Plant bolletjes van de herfsttijloos (Colchicum) in het gazon of aan de voet van een struik. Plant ze circa tien centimeter diep en op minstens vijftien centimeter afstand van elkaar.
  • Je kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk dat ze, als het lang droog en warm blijft, regelmatig water nodig hebben. Doe dit dus niet vlak voordat je op vakantie gaat.
  • Ga je op vakantie? Zet alle potplanten bij elkaar op een beschutte, lage plek, zodat ze niet de hele dag in de volle zon staan en bij een onweersbui met windstoten niet van de tuin- of balkontafel kunnen waaien. Heb je een tuinoppas geregeld? Zet een grote gieter bij je verzameling potplanten en zet de zwenksproeier alvast op de juiste plek. Maai het gazon nog een keer vlak vóór vertrek. Maak een lijst van groenten en fruit die door je tuinoppas geoogst kunnen worden.
  • Maai het gras in de zomer niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Geef mest als er regen wordt verwacht.
  • Vul het vijverwater regelmatig aan, verwijder algen en dun eventueel het blad van waterlelies uit als dat niet meer plat op het water kan liggen. Houd een derde deel van het wateroppervlak vrij van planten. En ververs het water in de vogeldrinkschaal regelmatig.
  • Snoei struiken die in het voorjaar bloeien, zoals Ribes, Forsythia en Spiraea, (lei)appels en -peren, leilindes, uitgebloeide lavendel en de lange ranken van de uitgebloeide blauweregen.
  • Neem zomerstekken van struiken als hortensia, buxus, forsythia, wilg en vlinderstruik.
  • Blijf wieden en slakken wegvangen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene plannen voor 2025

Hier zijn enkele inspirerende ideeën om jouw tuin om te toveren tot een groen paradijs in het komende jaar.

Lees meer...
Feestelijk de tafel dekken voor Oud en Nieuw

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Groene decoratie voor de kersttafel

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...