Woonplant van de maand december: Anthurium

Woonplant van de maand december: Anthurium

Het verhaal van Anthurium 

Anthurium is een van de meest geliefde kamerplanten. Mooi om te zien, makkelijk om te onderhouden en een hele persoonlijkheid in huis, die in wit een serene indruk maakt, terwijl de felgekleurde soorten juist een levendige uitstraling hebben. Hoewel het gekleurde deel door de meeste mensen voor de bloem wordt aangezien, is dat gewoon een gekleurd schutblad. De bloemetjes van Anthurium zijn namelijk heel klein en bevinden zich allemaal op de kolf. 

Herkomst 

Anthurium is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia, Guatemala en het Amazonegebied in Brazilië. Daar groeit de plant als epifyt: dat wil zeggen dat ze met relatief weinig wortels in en op bomen groeien zonder er voedsel aan te onttrekken. De plant krijgt daar voldoende licht, maar geen felle zon en staat er altijd lekker warm, met een hoge vochtigheidsgraad.

Waar let u op bij de inkoop van Anthurium? 

  • Potmaat, dikte en diameter van de plant moeten in verhouding zijn, het schutblad moet kleur vertonen en de aar moet er stevig en fris uitzien. 
  • Anthurium mag bij aankoop geen beschadigd blad of uitgebloeide bloemen hebben.
  • Vlekken op het blad kunnen wijzen op kouschade of verbranding door de zon. 
  • De plant moet vrij zijn van ziekten en plagen, trips en luis in het bijzonder/  
  • Onder de 12°C Anthurium inhoezen voor transport en ook bij verkoop aan de klant.  

Verzorgingstips 

  • Anthurium staat graag licht, maar liever niet in de volle zon. 
  • Hou de kamertemperatuur op 18-22°C, de plant mag niet te koud staan. 
  • De potkluit mag niet uitdrogen, maar ook niet in het water staan. 
  • Regelmatig sproeien bootst de vochtigheid van het tropische regenwoud na.
  • Uitgebloeide bloemen mogen worden verwijderd. 
  • Eens per drie weken plantenvoeding geven helpt Anthurium lang en rijk te bloeien

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Van zaadje tot salade: tips voor de moestuin!

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner met een paar potten op het balkon, een moestuin begint altijd met dat ene kleine zaadje. Wij geven je dé moestuintips, inclusief heerlijk recept.

Lees meer...