Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Vlinders tellen en vlindervriendelijke tips

Wie wordt er nu niet blij bij het zien van een vlinder? Net als bijen hebben deze delicate fladderaars het helaas moeilijk. Tal van instanties proberen er iets aan te doen. Jij kunt ook je steentje bijdragen. Zo staat de nationale vlindertelling weer voor de deur. In België kun je op zaterdag 28 en zondag 29 juli meedoen met Het Grote Vlinderweekend. In Nederland wordt het tienjarig jubileum van de vlindertelling gevierd met een vlinderteltiendaagse, van 27 juli tot en met 5 augustus 2018.

Vlinders tellen

Je kunt meedoen door je te registreren via de sites www.vlindermee.nl of www.natuurpunt.be, de vlindermee-app te downloaden of in te loggen via Facebook. Kies een zonnig moment, want dan zijn de vlinders het meest vlieglustig, kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer die. Weet je niet om welke soorten het gaat, maak dan een foto van de vlinders en zoek de soort op bovengenoemde sites op. Meld alleen het maximale aantal van een vlindersoort dat je op een bepaald moment tegelijkertijd zag. Je kunt in je persoonlijke account ook voor meerdere tuinen een telling doorgeven, bijvoorbeeld voor je moes- of volkstuin.

7 Vlindervriendelijke tuintips

  1. Gebruik geen gif, chemicaliën en pesticiden.
  2. Maak je tuin groener. Vervang tegels door planten en de schutting door een (klimop)haag.
  3. Zorg voor bloeiende, nectarrijke planten van het vroege voorjaar tot in de late herfst, met voorjaars- en zomerbollen, eenjarigen en vaste planten, zoals krokussen, lavendel, ijzerhard (Verbena bonariensis), rode valeriaan, koninginnekruid (Eupatorium), hemelsleutel (Sedum) en herfstaster.
  4. Creëer hoogtes en laagtes in de beplanting, met (vlinder)struiken en (kleine) bomen; dat zorgt ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en vlinders houden van beschutte plekken.
  5. Laat waar mogelijk waardplanten (waarvan de rupsen van de vlinders kunnen eten) staan, zoals een plukje brandnetels, hulst, klaver, klimop, koolzaad, brem, Oost-Indische kers, struisgras en moerasspirea.
  6. In het najaar is rottend fruit een belangrijke voedselbron voor vlinders. Laat afgevallen appels en peren of ander fruit in je moestuin liggen, of leg overrijp fruit in een schaal op de tuintafel.
  7. Maak de tuin niet te netjes en laat her en der bladeren of takjes gewoon liggen. Snoei afgestorven planten niet terug in de herfst, maar in het voorjaar, zodat eitjes, poppen en rupsen tussen de resten kunnen overwinteren. Of hang een vlinderkastje op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Feestelijk de tafel dekken voor Oud en Nieuw

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Groene decoratie voor de kersttafel

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...
Laatste kans om voorjaarsbollen te planten

Benut deze laatste kans om je tuin voor te bereiden op een kleurrijk voorjaar door nu voorjaarsbollen te planten.

Lees meer...