Buxusmot en andere buxusplagen

Buxusmot en andere buxusplagen

Eerst was er de buxusziekte en daar is nu die ellendige buxusmot bijgekomen. Van Engeland tot Frankrijk: overal worden tuiniers erdoor geplaagd. Wat te doen om je buxus te redden en wat is het alternatief, als er geen redden meer aan is?

Buxusziekte

De buxusziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Het blad wordt bruin, de takken zwart en onderaan het blad kun je bleekroze schimmelsporen aantreffen. De schimmels verspreiden zich snel. Als een buxusstruik eenmaal is aangetast is hij vrijwel reddeloos verloren, maar je kunt hem nog proberen te redden met extra buxusvoeding en speciale bestrijdingsmiddelen. Vraag hiernaar in ons tuincentrum in De Westereen.

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot, een zwart-witte Aziatische nachtvlinder, kunnen een plant in korte tijd kaalvreten. De rupsen zijn moeilijk te zien, want ze zitten een stuk onder de buitenste bladeren verstopt. Het eerste dat je zal opvallen is dat er kale plekken in de buxus ontstaan, met aan de voet daarvan praktisch ‘fijngemalen’ blaadjes. Controleer je buxussen regelmatig en voel met je vingers tussen de takken of je een plakkerige substantie en spinsels tegenkomt. Daarin zitten de geelgroene rupsen met een zwarte kop en zwarte stippen. Ze slaan vooral eind april, begin mei en in augustus toe. Bestrijd de rupsen door ze met de hand te verwijderen en/of met speciale (biologische) insecticiden, die verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in De Westereen. Geef de buxus vervolgens ook regelmatig speciale buxusvoeding.

Alternatieven voor buxus

Als de buxus echt niet meer te redden is kun je overwegen vergelijkbare wintergroene, makkelijk te snoeien struiken te planten. Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn zijn de kilometerslange buxushagen bijvoorbeeld vervangen door Japanse hulst (Ilex crenata). Ook de Britse televisiepresentator en tuingoeroe Monty Don vindt deze struik het beste alternatief. Een andere optie is de struikkamperfoelie (Lonicera nitida), met kleine, glanzende geelgroene blaadjes. Of gooi het over een heel andere boeg en kies voor (bessen)struiken die aantrekkelijk zijn voor vogels, bijen en (onschadelijke) vlinders, zoals een liguster, kornoelje, vlier, kardinaalsmuts of Gelderse roos.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Feestelijk de tafel dekken voor Oud en Nieuw

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Groene decoratie voor de kersttafel

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...
Laatste kans om voorjaarsbollen te planten

Benut deze laatste kans om je tuin voor te bereiden op een kleurrijk voorjaar door nu voorjaarsbollen te planten.

Lees meer...