De dagen worden korter en het kan flink regenen en stormen. Op een windstille, droge dag kun je echter nog genoeg praktische klusjes doen om de tuin, het terras en balkon winterklaar en fleuriger en sfeervoller te maken.
Tuintips voor de maand november
- Zolang het niet vriest kunt je deze maand nog voorjaarsbollen planten, in de border en in potten. Kom dus snel een keuze maken uit het grote assortiment bollen in ons tuincentrum in De Westereen, van tulpen en narcissen tot blauwe druifjes en sieruien (Allium).
- Zolang het niet vriest kunt je ook nog rozen, (fruit)bomen, (bessen)struiken, winterbloeiers en groenblijvers in de tuin planten.
- Vul potten en bakken met groenblijvende en bloeiende planten als klimop, winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide, kerstrozen (Helleborus) en het zilverstruikje (Calocephalus brownii).
- Zet een grote pompoen en een lantaarn bij de voordeur en leg kleine sierpompoenen en -kalebassen op de tuin- of balkontafel.
- Zorg voor extra sfeer met een vuurkorf, tuinfakkels, een snoer met led- of solar- verlichting en/of een kleurige tuinposter tegen de garage- of balkonmuur of schutting.
- Veeg en hark blad van de paden, het terras en gazon. Vis afgevallen blad uit de vijver en maak ook de dakgoten schoon. Gooi het blad op de composthoop, als mulchlaag in de border of in een hoek in de tuin of onder een grote struik, zodat insecten en kleine dieren als egels daarin beschutting en voedsel kunnen vinden.
- Snoei fruitbomen, druif, knotwilgen en bladverliezende bomen en struiken en knip lelijk geworden, afgestorven plantendelen terug. Laat verdorde stengels van planten met bloemschermen en -aren en van siergrassen staan. Ze maken de tuin nog interessant in de herfst en winter, zeker met een laagje dauw, rijp of sneeuw erop.
- Het is een goede tijd voor structurele aanpassingen, zoals de aanleg van een tuinpad of drainagesysteem en de plaatsing van een schuur of pergola. Wanneer je dit in het voorjaar doet, is het risico dat je bollen en planten beschadigt groter. Bovendien kun je nu, zolang het niet vriest, planten, struiken en bomen nog verplaatsen.
- Haal de waterschotels onder potten weg en berg deze op in de schuur of garage.
- Zet ook teilen, watertonnen en gieters in de berging of garage, om te voorkomen dat ze vorstschade oplopen.
- Verwijder plantensteunen bij afgestorven planten en berg deze ook op in de schuur of garage.
- Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.
- Zet vorstgevoelige kuipplanten en stekken van geraniums en fuchsia’s in een lichte ruimte met een temperatuur van tussen de 2 en 10 graden Celsius, zodra er strenge vorst wordt verwacht. Vergeet ze niet regelmatig te luchten.
- Zorg ervoor dat je vliesdoek, noppenfolie en stro in huis (of de schuur of garage) hebt om vorstgevoelige tuinplanten mee te beschermen.
- Verwen de vogels met pindaslingers, speciale vogelpindakaas, en met zaden gevulde silo’s of voederschalen.