Buxusmot en andere buxusplagen

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Buxusziekte

De buxusziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Het blad wordt bruin, de takken zwart, onderaan het blad kun je bleekroze schimmelsporen aantreffen en de schimmels verspreiden zich snel. Als een buxusstruikis is aangetast is hij vrijwel reddeloos verloren, maar je kunt hem nog proberen te redden met extra buxusvoeding en speciale bestrijdingsmiddelen. Vraag hiernaar in ons tuincentrum in De Westereen.

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot, een zwart-witte Aziatische nachtvlinder, kunnen een plant in korte tijd kaalvreten. De rupsen zijn moeilijk te spotten en zitten verstopt tussen een plakkerige substantie en spinsels een stuk onder de kruin. Ze zijn geelgroen met een zwarte kop en zwarte stippen en slaan eind april, begin mei en in augustus toe. Bestrijd de rupsen door ze met de hand te verwijderen en/of met speciale (biologische) insecticiden, die verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in De Westereen. NB Nachtvlinders worden aangetrokken door (kunst)licht. Probeer de tuinverlichting zo weinig mogelijk te gebruiken als er motten rondvliegen (in mei-juni en september).

Buxusspint, -mijt, -bladvlo en -roest

De schade varieert van zilverkleurige streepjes en puntjes op de bladeren tot lepelvormige, gekrulde topscheuten of bruine sporenhoopjes. Deze aantastingen zijn niet heel schadelijk en kun je al te lijf gaan met een flinke snoeibeurt. Daarnaast bestaan hier ook speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen voor.

Algemene buxustips

  • Zorg ervoor dat je struiken zo gezond mogelijk zijn en blijven door ze regelmatig te snoeien en te voeden met speciale buxusmest en voeding als Topbuxus health-mix.
  • Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgen de plant goed te drogen na een regenbui.
  • Snoei aangetaste takken weg en ontsmet de snoeischaar om besmettting te voorkomen.
  • Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook gezonde buxus in de buurt met een plantversterkend middel.
  • Als de buxus echt niet meer te redden is kun je overwegen struiken als de Chinese of Japanse hulst (Ilex crenata) als alternatief te planten. Deze hebben ook kleine bladeren, zijn goed in vorm te snoeien en zijn ook wintergroen.
  • Kijk voor meer informatie op www.buxuscare.com of www.fytoweb.be of laat je adviseren in ons tuincentrum in De Westereen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Feestelijk de tafel dekken voor Oud en Nieuw

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Groene decoratie voor de kersttafel

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...
Laatste kans om voorjaarsbollen te planten

Benut deze laatste kans om je tuin voor te bereiden op een kleurrijk voorjaar door nu voorjaarsbollen te planten.

Lees meer...