Gierend de tuin door

Gierend de tuin door

In het voorjaar schiet alles de grond uit, dus ook hardnekkig onkruid, zoals brandnetel en heermoes, en fanatieke woekeraars als smeerwortel. Maak van de nood een deugd en gebruik onkruid en smeerwortel om ‘plantengier’ mee te maken: een natuurlijke meststof die je planten sterker maakt, minder bevattelijk voor ziektes en tegelijkertijd ook minder aantrekkelijk voor luizen.

Plantengier maken

Gier van planten als brandnetel en smeerwortel maak je heel makkelijk zelf. Schep of trek de planten met wortel en al uit, knip ze in kleine stukken en leg ze boven op een jute zak. Gebruik geen bloeiende brandnetels of knip de bloemen eruit, want je wilt natuurlijk niet de zaden van de brandnetels door je tuin of moestuin verspreiden. Voor 10 liter gier heb je 1 kilo plantendelen en 10 liter (regen)water nodig. Voeg 500 gram suiker toe om het gistingsproces te versnellen. Zet de plantendelen minstens twee dagen onder (regen)water in een afgedekte teil of kuip. Het gistingsproces zorgt ervoor dat het organische materiaal wordt afgebroken en dat voedingsstoffen, met name stikstof en kalium, aan het water worden afgegeven. Roer de schuimende massa elke dag een keertje om. De gier is klaar als deze niet meer schuimt. Afhankelijk van hoe warm het is duurt dit tussen de twee dagen en twee weken. Haal de jute zak met de afgestorven plantendelen uit de emmer of teil. Als er nog veel plantendelen in het water rondzweven kun je de gier het best nog een keer zeven.

Plantengier gebruiken

  • Verdun de gier met water, zo’n 1 liter gier op minstens 10 liter water. Houd voor het bemesten van jonge planten 1 liter gier op 20 liter water aan.
  • Vul een gieter met broes met de gier en giet deze aan de voet van de planten en niet op de bladeren. Doe dit liefst op bewolkte dagen en als de grond vochtig is. Dit alles om verbranding te voorkomen. 
  • Hongerige groenten als prei, kool, tomaat, komkommer en courgette kun je om de twee tot vier weken op deze manier bijmesten. Ook eenjarige zomerbloeiers, vaste planten, rozen, bessenstruiken en fruitbomen gedijen op een scheutje gier. Alleen bonen, erwten en uien doe je geen plezier met gier.
  • Als je te veel gier hebt om in een keer te gebruiken, kun je de vloeistof in de teil of kuip afgedekt laten staan en af en toe bijvullen met (regen)water en bijvoorbeeld met klein geknipte goudsbloemen, Afrikaantjes, komkommerkruid en zuring, die ook veel goede voedingsstoffen bevatten.
  • Je kunt gier van april tot augustus gebruiken in de tuin en moestuin.

NB Het enige nadeel van gier is dat deze nogal stinkt. Zet de teil of kuip dus niet vlak bij het terras of de keukendeur. Vind je de lucht echt niet te harden, kijk dan in ons tuincentrum in De Westereen naar kant-en-klare milieuvriendelijke meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene plannen voor 2025

Hier zijn enkele inspirerende ideeën om jouw tuin om te toveren tot een groen paradijs in het komende jaar.

Lees meer...
Feestelijk de tafel dekken voor Oud en Nieuw

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Groene decoratie voor de kersttafel

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...