Veel mensen spreken nog altijd per ongeluk van Koninginnedag, maar langzaamaan wennen we aan de Koningsdag en de nieuwe, iets vroegere datum 27 april. Dit jaar vieren we de feestelijke, vrije dag op een donderdag, hopelijk met een aangenaam lentezonnetje!
Koninklijke en oranje bloeiende tuinplanten
Wie het feestgedruis en de vrijmarkt liever aan zich voorbij laat gaan kan lekker in de tuin aan de slag. Wat is er toepasselijker dan op 27 april planten met koninklijke allure of in vrolijk oranje te planten. Je kunt zelfs overwegen een boom aan te planten, zoals de koningslinde (Tilia henryana). Deze wordt niet al te groot, zo’n vijf meter hoog, en past dus ook in een kleine tuin. In de zomer bloeit de linde met crème-witte bloesems die een honingachtige geur verspreiden. Honingbijen zijn er dan ook dol op, nóg een reden om deze boom in je tuin te zetten.
Er zijn opvallend veel oranje bloeiende bollen, zoals de tulp ‘Prinses Irene’, de keizerskroon ‘Aurora’ en de lelie ‘Enchantment’. Je plant bollen eigenlijk in het najaar, maar je kunt nu wel in ons tuincentrum in De Westereen kijken bij de bloeiende tulpen en keizerskronen, om deze direct of na de bloei in de tuin of een pot te planten.
Vaste planten die oranje bloeien én een voorname naam hebben zijn onder andere nagelkruid (Geum) ‘Prinses Juliana’, vuurpijl (Kniphofia) ‘Jonkheer van Tets’, de Incalelie (Alstroemeria) ‘Orange Queen’ en de chrysant ‘Duchess of Edinburgh’. Die laatste twee zijn ook goede, sterke snijbloemen, voor een koninklijk boeket uit eigen tuin.
Tot slot, als ode aan onze voormalige koningin: het koninginnekruid (Eupatorium, ook wel leverkruid genoemd, maar die naam klinkt een stuk minder aantrekkelijk). Deze vaste, winterharde plant wordt minstens twee meter hoog en bloeit lang en rijk, van juli tot oktober. Bovendien trekt hij veel vlinders en bijen aan. De Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’ is de meest bekende variëteit en krijgt donkerroze bloemschermen.