Winterstekken

Winterstekken

Het klinkt vreemd, stekken in de winter. Maar het kan wel, alleen neem je geen stekken van vaste planten, maar van kale (bessen)struiken. Neem alleen stekken tijdens een droge, vorstvrije periode en gebruik altijd een schone, scherpe snoeischaar.              

Stappenplan

  1. Kies potlood-dikke, eenjarige scheuten
  2. Houd een lengte van 20-30 cm per stek aan. Van lange scheuten kun je meerdere stekken maken
  3. Knip de onderkant schuin onder een knop af
  4. Knip de bovenkant recht boven een knop af
  5. Steek de stekken in de koude bak of op een beschutte plek in de tuin voor twee derde deel in zandgrond of voor een derde deel in veengrond
  6. Geef een klein beetje water
  7. Bescherm de stekken bij strenge, aanhoudende vorst met stro, droog blad of een rietmat
  8. Plant de stekken in maart- april op hun definitieve plek en geef overtollige exemplaren aan een andere tuinliefhebber cadeau

Struiken die je nu kunt stekken  

  • Blaasspirea of sneeuwbalspirea (Physocarpus)
  • Bruidsbloem (Deutzia)
  • Hertshooi (Hypericum)
  • Kornoelje (Cornus)
  • Liguster
  • Ribes (kruisbes, aalbes, rode bes)
  • Sierbraam (Rubus)
  • Sneeuwbal (Viburnum)
  • Weigelia
  • Vlier (Sambucus)
  • Vlinderstruik (Buddleja)

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Groene plannen voor 2025

Hier zijn enkele inspirerende ideeën om jouw tuin om te toveren tot een groen paradijs in het komende jaar.

Lees meer...
Feestelijk de tafel dekken voor Oud en Nieuw

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...
Tips voor een kindvriendelijke kerstboom

De kerstboom is het stralende middelpunt van de feestdagen, maar voor ouders met kleine kinderen kan het ook een bron van stress zijn. Gelukkig hoeft een kindvriendelijke kerstboom niet saai te zijn...

Lees meer...
Groene decoratie voor de kersttafel

Hier zijn enkele inspirerende ideeën voor groene decoratie die jouw kersttafel omtoveren tot een visueel feest.

Lees meer...