Wat te doen in de tuin in november?

Wat te doen in de tuin in november?

De tuin winterklaar maken of niet, dat is nu de hoofdvraag. Jarenlang wilden we de tuin netjes aan kant hebben en snoeiden we alle dorre planten- en struikendelen weg en verwijderden we al het afgevallen blad. Deze methode is inmiddels achterhaald. Want afgevallen blad in de border vormt een goede mulchlaag en hoopjes blad en uitgebloeide plantenstengels met zaden bieden beschutting en voedsel aan insecten en kleine dieren. Bovendien zijn veel verdorde bloem- en struikstengels mooi met een laagje rijp of sneeuw erop. Dat geldt ook voor bruin geworden siergrassen. Wacht dus met het grote snoeiwerk tot het voorjaar. Er zijn nog genoeg andere klusjes te doen.

Wat te doen in de tuin in het najaar?

  • Verwijder blad wel uit dakgoten, van het gazon en het terras en uit de vijver en verspreid het over de borders en gebruik het als afdeklaag voor vorstgevoelige potplanten.
  • Haal plantensteunen uit de borders, maak ze schoon en berg ze op in de schuur of garage.
  • Haal ook alle waterschalen weg als je dit nog niet gedaan hebt.
  • Sluit de buitenkraan af.
  • Maak tuingereedschap schoon en laat het indien nodig repareren of slijpen of doe dit zelf.
  • Maak de tuinmeubels schoon en berg ze op. Doe hetzelfde met vorst- of roestgevoelige gieters, teilen, tonnen, potten en decoraties die nog buiten staan.
  • Bind klimplanten nog een keer goed vast en controleer eventuele palen en banden bij bomen en struikjes op stam.
  • Zolang het niet vriest kun je nog rozen, fruitbomen, bessenstruiken, winterbloeiers, groenblijvers en voorjaarsbollen als tulpen en narcissen planten.
  • Hang vogelvoederhuisjes, -silo’s of vetbollen voor onze gevleugelde vrienden op.
  • Vul potten en bakken met groenblijvende planten als klimop en vorstbestendige winterbloeiers als winterviolen, Skimmia, bergthee (Gaultheria), parelbes (Pernettya), heide en kerstrozen (Helleborus).
  • Zet vorstgevoelige kuipplanten in een ruimte met een temperatuur van circa 10 graden Celsius. Vergeet niet regelmatig te luchten en geef ze spaarzaam water.
  • Houd vliesdoek, rieten matten, jute of bubbeltjesplastic bij de hand om planten, potten en struiken bij strenge vorst mee te beschermen.
  • Maak een fleurige herfstkrans met wintergroene takken, gekleurd blad of eucalyptusranken en bessentakjes voor aan de voordeur of voor op de tuin- of balkontafel.
  • Zet bij de voordeur of op de tuin- of balkontafel een grote pompoen of maak een stilleven van kleine sierpompoenen en -kalebassen en zet daarbij een lantaarn met een dikke stompkaars erin voor extra sfeer.
     

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kracht van kamerplanten op je gemoedstoestand: ga voor een groen 2025!

Kamerplanten zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, ze hebben ook een bewezen positief effect op je gemoedstoestand. Dus laat die saaie hoeken in je woonkamer niet langer leeg!

Lees meer...
Huis- en tuindiertips tijdens koude winterdagen 

Wij geven graag een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan. 

Lees meer...
Start het jaar fris met deze trendy groene bladplanten

Januari vraagt om frisse energie, een opgeruimd huis en vooral: véél groen! Want wat geeft je huis nu meer leven dan prachtige groene bladplanten? Wij vertellen je welke je in huis moet halen!

Lees meer...
Doen! Kerstboom en kerstgroen recyclen

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...