Pinksterbloemen en pinksterboeketten

Pinksterbloemen en pinksterboeketten

De pinksterbloem is een inheemse plant die van april tot juni bloeit met mooie zacht lila tot witte bloemen. We zien de vaste plant die zo’n 50 centimeter hoog kan worden vooral in weilanden en bossen, maar ook in de tuin, op een vochtige plek, misstaat de bloem zeker niet.

Oranjetip
Pinksterbloemen worden door veel insecten bezocht, met name voor de oranjetip is het een waardevolle plant. Deze vlindersoort haalt er nectar uit, zet eitjes af op de stengel en de rupsen voeden zich met de zaden en brengen de winter door als pop aan de voet van de plant. Helaas trekken de bloemen vaak ook schuimcicaden aan. Deze beestjes zuigen sappen uit de plant, maar zijn makkelijk met de hand of met een harde waterstraal te verwijderen. Weinig mensen weten dat de bloemen van de pinksterbloem eetbaar zijn. Versier er een salade mee of probeer ze eens op een toastje met geitenkaas.

Grappig genoeg valt het hoogtepunt van de bloei van de pinksterbloem meestal nog vóór Pinksteren. Gelukkig zijn er genoeg andere bloemen waar we nu boeketten mee kunnen maken. Of bloemenkransen, naar een oude traditie, want in vroeger tijden plukten meisjes op pinksteravond wilde bloemen om kransen voor op hun hoofd van te maken. De mooiste dame werd dan tot pinksterbruid uitgeroepen.

Mooie bloemen en planten voor een pinksterboeket uit eigen tuin zijn:

  • Akelei
  • Duizendschoon
  • Nagelkruid
  • Sierui
  • Spaanse margrieten
  • Tuingeraniums
  • Vrouwenmantel

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...