Vlinderstruiken: Om verliefd op te worden!

Vlinderstruiken: Om verliefd op te worden!

De vlinderstruik (Buddleja) bloeit lang en overvloedig. De struik kan wel drie meter hoog worden en heeft zijn Nederlandse naam te danken aan het feit dat vlinders er dol op zijn. Tel daarbij op dat de mooie bloemaren ook nog eens lekker zoet ruiken en je bent verkocht! Kom kijken in ons tuincentrum in De Westereen naar de vele verschillende soorten, met dieppaarse, lila, roze en zelfs witte bloemen.

Standplaats en verzorging

Er zijn veel soorten Buddleja. De meest voorkomende soort is de Buddleja davidii, die het prima doet in onze regionen: hij is sterk en stelt weinig eisen aan de grond. De struik heeft alleen een hekel aan natte voeten. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Tegenwoordig zijn er ook meer compacte en klein blijvende vlinderstruiken, zoals de ‘Blue Chip’ en de ‘White Chip’. Die worden niet hoger dan 65 centimeter en zijn ideaal voor in een kleine tuin, of in pot op balkon of terras.

De vlinderstruik bloeit van juli tot september en wordt dankzij de seringvormige bloemen ook wel herfstsering genoemd. De meeste vlinderstruiken bloeien op nieuw, eenjarig hout. Geef de struik daarom in het voorjaar, maart-april, een flinke snoeibeurt, tot zo’n 40 centimeter boven de grond. Wanneer je de uitgebloeide aren terug knipt kun je de bloei verlengen. Wil je de struik wat compacter houden, dan kun je hem begin juni toppen.  
Krijg je niet genoeg van de struik? Dan kun je er in de winter stekken van nemen. Voor jezelf of een andere tuin- en vlinderliefhebber!

Kom voor meer aantrekkelijke vlinderplanten kijken in ons tuincentrum in De Westereen. En doe mee aan de Nationale of Grote Vlindertelling, die op 6 en 7 augustus plaatsvindt in zowel Nederland als België, zie www.vlindermee.nl en www.natuurpunt.be.  
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips hoe je met seizoensgroenten een duurzaam feestmaal bereidt​

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent één ding: gezelligheid, lekker eten, en ja… ook een goed gevulde kersttafel! Dit jaar gaan we voor een feestmaal met een groene twist: een duurzame kerst met seizoensgroenten.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...