Wat te doen in de tuin in januari?

Wat te doen in de tuin in januari?

Het is een extreem zachte winter, dus de natuur – én de tuinier – is een beetje van slag. De narcissen staan al uitbundig te bloeien en heel veel andere bollen steken hun kopjes al op. Toch kan het nog: een strenge vorstperiode in januari of februari. Voorlopig moeten we er ons voordeel maar mee doen en op een droge, windstille dag lekker buiten aan de slag gaan.

  • Koop potten en bakken met bloeiende narcissen, hyacinten en blauwe druifjes voor op de tuintafel of vul uw eigen potten, bakken en manden met deze bloeiende voorjaarsbolletjes
  • Plant, zolang het niet vriest, een bessenstruik of fruitboom.
  • Neem, zolang het niet vriest, winterstekken van Chinees klokje (Forsythia), sering, bruidsbloem (Deutzia), wilg (Salix) en bessenstruiken (Ribes).
  • Knot wilgen en snoei kale struiken en bomen, appel- en perenbomen, dak- en parasolbomen, blauweregen (Wisteria) en druif. Doe dit op een vorstvrije, droge dag.
  • Verwijder onkruid als zwenkgrasjes en paardenbloemen. Die zijn nu goed te herkennen en makkelijk weg te halen.
  • Verwijder mos en algen van paden en terras.
  • Kijk kuipplanten en gestekte potplanten als potgeraniums in de winterberging regelmatig na; laat ze niet uitdrogen en laat ze af en toe even luchten door een raam of deur open te zetten.
  • Maak alvast zaaibakken en -potjes schoon. Doe dat ook met tuingereedschap als u dat nog niet gedaan heeft.
  • Installeer een gereedschapsrek in de garage of schuur, zodat u niet steeds hoeft te zoeken naar de snoeischaar of  onkruidsteker.
  • Leg een terras, tuinpad of tuinverlichting aan nu de planten in rust zijn.
  • Houd noppenfolie en rietmatten bij de hand om vorstgevoelige planten mee te beschermen.
  • Strooi bij gladheid zand in plaats van zout, want het zout komt in de grond terecht en is schadelijk voor de planten.
  • De vogels hebben dankzij het zachte weer niet veel bijvoeding nodig, maar hang toch af en toe iets lekkers voor ze op, om van hun vrolijke gespartel en gekwetter te kunnen genieten. En vergeet niet een drinkwater- en badderschaaltje voor ze neer te zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips hoe je met seizoensgroenten een duurzaam feestmaal bereidt​

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent één ding: gezelligheid, lekker eten, en ja… ook een goed gevulde kersttafel! Dit jaar gaan we voor een feestmaal met een groene twist: een duurzame kerst met seizoensgroenten.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...