Een opvallende verschijning

Een opvallende verschijning

Lilium, wij kennen de plant beter onder de naam Lelie, is vanwege zijn opvallende verschijning zeer geliefd als snijbloem in boeketten. De oude Grieken waren al zo onder de indruk van de schoonheid van deze bloem dat hij ook verscheen in hun rituelen. Een Griekse bruid werd gekroond met een krans van witte lelies voor een puur en vruchtbaar leven. De witte lelie is ook vanwege de betekenis van reinheid en vruchtbaarheid ook veelvuldig in het christendom geassocieerd met de heilige maagd Maria. Voor ons is het een veelzijdige plant, die tegenwoordig in een zeer ruim kleurenpallet verkrijgbaar is.

U kent de lelie waarschijnlijk als een prachtig zomerbloeiende bol. In de winter kan hij prima dienst doen als een fleurige kamerplant die later, wanneer er geen nachtvorst meer is, naar buiten kan.

Wanneer u een lelie in de kamer zet zal hij direct in het oog springen. Als u juist veel groene planten in huis heeft, kan dit een prachtige breking in het geheel geven. Zet u de lelie bijvoorbeeld zelfstandig op een tafel of kast dan kan dit zelfs feestelijk ogen.

De zorg voor deze plant is vrij eenvoudig. Geef twee keer per week weinig water. Geef hem voldoende licht, maar let op dat hij niet te warm staat, dat verkort de bloeiduur. Wanneer de kamertemperatuur onder de 22 graden blijft, zal hij twee tot vier weken bloeien. Zodra er uitgebloeide bloemen zijn, moet u ze voorzichtig wegknippen. Dit zorgt ervoor dat de andere bloemen langer mooi blijven. Breng deze plant pas buiten, wanneer er absoluut geen nachtvorst meer is, anders zal hij sterven. Wanneer u de lelie buiten wilt behouden in een pot, moet u wel weten dat deze winterharde bol, wanneer hij tot aan de grond afgestorven is, vorstvrij zal moeten overwinteren. Als u daar niet de ruimte voor heeft kunt u hem beter in een perk planten. Plant de bol diep genoeg in de grond, zodat hij niet door de vorst beschadigd kan raken.

Voor meer advies over deze veelzijdige bloem kunt u altijd terecht in ons tuicentrum.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Van zaadje tot salade: tips voor de moestuin!

Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner met een paar potten op het balkon, een moestuin begint altijd met dat ene kleine zaadje. Wij geven je dé moestuintips, inclusief heerlijk recept.

Lees meer...