Planten afleggen

Planten afleggen

Bij het woord kunnen we negatieve associaties hebben, maar het zogeheten ‘afleggen’ van planten is juist heel positief: het is een makkelijke manier om bepaalde planten te vermeerderen. En de herfst is daar een goede tijd voor.

Wat & hoe
Het afleggen van planten wordt ook wel marcotteren genoemd. Het is eigenlijk een vorm van stekken, zonder dat u de stekken van de moederplant scheidt. Zoals het woord afleggen al aangeeft kan dit bij (klim)planten en struiken die lange scheuten vormen die u plat over de grond kunt leggen, zoals bosrank (Clematis), schijnaugurk (Akebia quinata), kamperfoelie, klimop, kornoelje (Cornus), passiebloem, pruikenboom (Cotinus), sneeuwbal (Viburnum) en blauwe regen (Wisteria).

Maak een kuiltje naast de moederplant en vul dat met verse (pot)grond. Neem een jonge, buigbare scheut en druk die voorzichtig plat over de kuil. Maak eventueel een sneetje in het midden van de scheut en stop daar een klein steentje in om de wond open te houden. Hier zal de scheut sneller gaan wortelen. Zet de scheut vast met een krammetje of door er een steen op te leggen. Bedek de scheut met verse aarde die u licht aandrukt en met een laag bladeren om de scheut te beschermen tegen de vorst. Zorg ervoor dat de top met ten minste drie tot vijf bladeren en/of knoppen boven de grond blijft uitsteken. Als de scheut een (klein) jaar later wortels heeft gevormd kunt u deze los snijden van de moederplant en heeft u gratis en voor niks een mooie nieuwe (klim)plant of struik.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips hoe je met seizoensgroenten een duurzaam feestmaal bereidt​

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent één ding: gezelligheid, lekker eten, en ja… ook een goed gevulde kersttafel! Dit jaar gaan we voor een feestmaal met een groene twist: een duurzame kerst met seizoensgroenten.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...