Wat te doen in de tuin in september?

Wat te doen in de tuin in september?

Met een beetje geluk kunnen we in september genieten van een mooie, zwoele nazomer, maar misschien dienen zich ook wel de eerste herfststormen aan. Afhankelijk van het weer én de temperatuur kunnen we in de tuin nog een aantal klussen doen.

  • Scheur, deel of (ver)plant vaste planten. Het is nu een geschikte tijd daarvoor, omdat de grond nog goed warm is.
  • (Ver)plant groenblijvende struiken, bessenstruiken en coniferen.
  • Het is ook een goede tijd om een nieuw gazon aan te leggen of in te zaaien. Ook kale plekken in het gazon kunt u nu prima opnieuw inzaaien.
  • Plant eind september de eerste vroegbloeiende voorjaarsbolletjes in de border of in pot. Plant de bolletjes van krokussen en sneeuwklokjes zo snel mogelijk na aankoop, anders drogen ze uit.
  • Vervang uitgebloeide eenjarigen en zomers perkgoed in potten of bakken door planten en struikjes die in de winter mooi blijven, zoals lavendelheide (Andromeda) en winterheide (Erica), winterbloeiende cyclamen, winterviolen, Skimmia, buxus en klimop.
  • Knip uitgebloeide bloemstengels in de border niet af, want de stelen bieden schuilplaatsen aan insecten en spinnen, waar de vogels zich te goed aan kunnen doen. Hun zaden vormen ook een dankbare voedingsbron voor vogels.
  • Maak de vogelhuisjes schoon met water en groene zeep.
  • Haal algen, kroos, blad en plantafval uit de vijver. Laat alles een nacht op de kant liggen, zodat waterdiertjes eruit kunnen kruipen en weer de vijver in kunnen plonzen.
  • Snoei struiken als buxus en liguster, coniferen en taxus in model, zodat ze mooi strak de winter in gaan. Doe dit op een bewolkte dag om verbranding van het blad te voorkomen.
  • Neem stekken van niet winterharde kuip- en potplanten, zoals Pelargoniums (potgeraniums).
  • Spinazie en kervel kunnen nog tot half september onder glas gezaaid worden. Zaai voor de laatste keer bosuitjes en radijsjes om er dit najaar nog van te kunnen oogsten.
  • Zaai groenbemesters als alfalfa, rode klaver en rogge in de lege moestuinbedden om de bodemstructuur te verbeteren en onkruid tegen te gaan.
  • Blijf speuren naar slakken en verwijder ze.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips hoe je met seizoensgroenten een duurzaam feestmaal bereidt​

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent één ding: gezelligheid, lekker eten, en ja… ook een goed gevulde kersttafel! Dit jaar gaan we voor een feestmaal met een groene twist: een duurzame kerst met seizoensgroenten.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...