Ze zijn straks weer volop verkrijgbaar: chrysanten. Ze zijn prachtig in de border in de tuin, in een pot of mand op het terras of balkon, en ook mooi en sterk als snijbloem in boeketten. De chrysant is enorm veelzijdig!
Bijzondere schoonheid uit Azië
De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië en heeft daar een bijzondere, symbolische waarde. In China wordt de chrysant gezien als een verheven plant. Vroeger mocht hij daar zelfs alleen bij belangrijke mensen met aanzien in de tuin worden geplant. Ook in Japan is de chrysant al eeuwen geliefd en wordt hij beschouwd als brenger van geluk en gezondheid. Chrysanten zijn er in heel veel verschillende vormen, van margrietachtigen tot bolletjes, en in een rijk kleurenpalet, van hagelwit en limoengroen tot koperkleurig.
De tuinchrysant
Het aantrekkelijke van een Chrysanthemum in de tuin is dat deze lang en laat bloeit, van september tot en met november. Er zijn winterharde en niet winterharde soorten. Goed winterhard zijn Chrysanthemum rubellum, Chrysanthemum indicum en Chrysanthemum koreanum. Ze staan graag in de volle zon, in voedselrijke en goed doorlatende grond.
De potchrysant
In tegenstelling tot de vaste tuinchrysanten houden potchrysanten niet van volle zon. Binnen zet je ze het best in een koele kamer (maximaal 18 graden Celsius). Buiten zet je ze op een beschutte plek, waar ze weinig te lijden hebben van regen en wind. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen en geef ze ook regelmatig water.
De snijchrysant
Als snijbloem zijn chrysanten het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn heel sterk, dus gaan lang mee, vooral als u er (zoals bij alle boeketten) rekening mee houdt dat ze niet in de volle zon mogen staan en u ze in een schone vaas met vers water en plantenvoeding zet. In een boeket combineren ze onder andere prachtig met eikenblad, rozenbottels en dahlia’s.