Veel mensen zijn dol op tuinieren, maar sommigen hebben door een drukke baan en/of gezinsleven weinig tijd om de tuin op orde te houden. Of willen in de zomer liever buiten zonnebaden en barbecueën dan gras maaien en sproeien. En er zijn natuurlijk ook veel mensen op hogere leeftijd met lichaamskwalen en stramme ledematen die het tuinieren wat lastiger maken. Dan bieden deze oplossingen uitkomst!
- Een gazon vraagt veel onderhoud. Tegenwoordig zijn er prima soorten kunstgras die niet van echt te onderscheiden zijn. Wilt u toch graag een gazon, en kunt u het zich veroorloven, schaf dan een bladblazer en een robotmaaier aan.
- Kies sterke, makkelijke planten die in de zomer best met een slokje water minder kunnen en zet die in grote groepen bij elkaar. Denk aan de hortensia ‘Annabelle’, siergras, hemelsleutel (Sedum), geranium, kerstroos (Helleborus), klimop, maagdenpalm (Vinca), buxus, purperklokje (Heuchera), herfstanemoon, vrouwenmantel (Alchemilla mollis), salvia en kruiden als lavendel en rozemarijn.
- Een vijver is prachtig en lokt veel kleine dieren en insecten naar de tuin, maar vraagt veel onderhoud en ‘gedoe’ met pompen en filters. Kies als alternatief zo’n moderne minivijver voor op tafel of terras, een grote vogeldrinkschaal, een waterornament of een grote waterdichte kuip of bak met wat waterplanten erin.
- Kies praktische, ingevoegde tegels van graniet, basalt, keramiek of natuursteen voor paden en terras, maar maak er geen stenen tuin van, want dan krijgt u al snel last van natte voeten en wordt het een kale bedoening. Kies dus ook voor grind of andere halfverhardingsmaterialen, zoals split of keien.
- Plaats verhoogde plantenbakken, zodat u er makkelijker bijkunt, als u bijvoorbeeld last heeft van een stijve rug of roestige knieën.
- Kies een hardhouten schutting met FSC-keurmerk; die gaat veel langer mee en vraagt minder onderhoud dan een schutting van geïmpregneerd hout.
- Leg een automatisch sproei- of druppelsysteem aan.