Mulchen houdt de tuin onkruidvrij!

Mulchen houdt de tuin onkruidvrij!

Als u de borders heeft opgeruimd, dode takken versnipperd of verwijderd en opkomend onkruid heeft gewied, is het tijd voor een heel nuttig karweitje: mulchen.

Beschermlaag
Het Engelse woord ‘mulching’ betekent niets anders dan een afdeklaag aanbrengen. Oorspronkelijk werd dit gedaan om de wortels van jonge planten te beschermen tegen uitdroging. Tegenwoordig mulchen we vooral om onkruid tegen te gaan én de grond te verbeteren.

Onkruidvrij
Behalve blad en stro kunnen er allerlei materialen voor dit doel gebruikt worden, zoals gemaaid gras en houtsnippers. Voorwaarde is wel dat de mulchlaag absoluut onkruidvrij is, anders is het middel erger dan de kwaal. Breng een laag van minstens vijf tot tien centimeter dik aan, anders groeit het onkruid er alsnog doorheen.

Maak een eigen composthoop
Compost is een uitstekend middel om mee te ‘mulchen’ om de bodem te verrijken. Het verbetert de structuur, houdt water en lucht vast en bevat veel gezonde schimmels en bacteriën. Kleigrond wordt er losser van en zandgrond houdt vocht beter vast. Het geeft veel voldoening een eigen composthoop aan te leggen. U kunt er van alles op kwijt: tuinafval, zoals gras, dor blad, versnipperde takken, (niet gekookte) keukenresten, fijn gemaakte eierschalen, mest en stro. Geregeld de composthoop omzetten (omscheppen) en na verloop van tijd ontstaat mooie, donkere aarde, klaar voor gebruik. Scheelt ook nog in de portemonnee.

Welk soort compost u ook gebruikt, van ons tuincentrum of van de eigen composthoop: het is altijd goed voor de tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...