Toptuintips

Toptuintips

Bent u iemand die het tuinieren helemaal in de vingers heeft? Of leggen die mooie, nieuwe planten bij u steeds het loodje? Met deze basisregels vergroot u de kans op een weelderige, groene en fleurige tuin, en voorkomt u teleurstellingen.

  1. Lees het plantenlabel goed of vraag om advies aan de medewerkers van ons tuincentrum. Wanneer u rekening houdt met hoeveel zon, water en wat voor soort grond uw nieuwe aanwinst nodig heeft, kan het al bijna niet meer misgaan.
  2. Net geplante vaste planten, maar ook struiken en bomen hebben de eerste tijd voldoende water nodig, zeker wanneer het al langere tijd niet geregend heeft of het nog lang droog blijft.
  3. Veel planten en struiken fleuren helemaal op wanneer u ze regelmatig de juiste voeding geeft. Er is bijvoorbeeld speciale mest voor buxus, rododendrons, rozen en groenten en kruiden.
  4. Bij planten in pot is het zaak goede, verse potgrond te gebruiken. Voeg daar eventueel zelf nog mestkorrels aan toe. Let ook op of de pot niet te groot of te klein is. En verpot ze elk jaar of op z’n minst om het jaar.
  5. Wanneer de door u gekochte tuin- of potplanten behoefte hebben aan arme, droge grond, meng er dan een flinke hoeveelheid scherp zand door.
  6. Hebben ze goed doorlaatbare grond nodig? Meng dan perliet door de aarde.
  7. Snoeien doet bloeien. Veel struiken en planten moeten regelmatig gesnoeid worden. Sommige één keer per jaar, andere twee of drie keer per jaar. Denk aan buxus, lavendel, taxushagen, druif, blauwe regen en rozen. Laat u informeren in ons tuincentrum of zoek het op in een tuinboek of op internet. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap. Er zijn ook veel vaste planten die voor een tweede keer gaan bloeien wanneer u ze in juni, vlak vóór de langste dag, flink terugsnoeit, zoals vrouwenmantel, campanula en geranium.
  8. Vaste planten die al jaren op dezelfde plek staan kunnen uitgeput raken en minder rijk bloeien. U kunt ze in het voorjaar delen of scheuren en de jongste, buitenste delen ervan weer uitplanten. Verwen ze meteen met wat mest en ze gaan weer jaren mee.
  9. Gaat u langere tijd op vakantie? Vraag de buren, familie of vrienden om af en toe te sproeien en de potplanten water te geven.
  10. Het lijkt een beetje dom, maar het komt echt voor: mensen die kamerplanten in de tuin zetten of tuinplanten binnen op de vensterbank. Het kan vooral lastig zijn met geraniums, cyclamen en hortensia’s, want daarvan bestaan zowel binnen- als buitenexemplaren. Lees daarom altijd het label of vraag om advies, want dat is zonde van uw geld en van de plant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips hoe je met seizoensgroenten een duurzaam feestmaal bereidt​

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent één ding: gezelligheid, lekker eten, en ja… ook een goed gevulde kersttafel! Dit jaar gaan we voor een feestmaal met een groene twist: een duurzame kerst met seizoensgroenten.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...