Het haar van moeder aarde

Het haar van moeder aarde

Overal ter wereld komen grassen voor, van prairies tot moerassen en van bergweiden tot kustgebieden. Gras wordt daarom ook wel het haar van moeder aarde genoemd. Voor de tuin is er een selectie van de mooiste soorten beschikbaar, met sierlijke smalle bladeren en wuivende pluimen. De fijne bloeihalmen vangen elke zonnestraal en talloze regendruppeltjes, zo zorgen ze al snel voor een sprookjesachtige en dromerige sfeer in de tuin.

Voor ieder plekje een grassoort
Omdat er veel soorten siergras zijn is er voor elke situatie wel een geschikte soort te vinden. Er zijn siergrassen voor droge grond of juist voor een vochtige bodem, voor volle zon of voor de schaduw, allemaal prima winterhard. De meeste soorten worden ’s winters bruin, maar er zijn ook wintergroene siergrassen. Een voorbeeld is de zegge (Carex). Heb je veel ruimte dan is er misschien plaats voor een grote pol prachtriet (Miscanthus) als blikvanger. Zo’n fors siergras is trouwens ook heel geschikt om inkijk tegen te houden. Voor een kleine plek is er volop keuze, compact groeiende siergrassen doen het zelfs prima in een pot op het terras. Zoals het blauwgroene zwenkgras (Festuca), een grasje dat slechts 15-25 cm hoog wordt. 

Wist je dat...
je siergrassen niet moet verwarren met bamboe? Een bamboe is een wintergroene heester, terwijl een siergras een vaste plant is die in het najaar boven de grond afsterft. In het voorjaar verschijnen al snel weer frisgroene grassprietjes.

Kunst van het combineren 
Het overhangende blad en de fraaie pluimen van siergrassen komen nog mooier uit in combinatie met andere planten. Let bij het maken van composities op de groeiwijze van het siergras, de kleur van het blad en de hoogte. Zoek hierbij goede buurplanten. Zowel soorten die eerder bloeien dan de grassen als soorten die tegelijkertijd bloeien, zijn geschikt. Rijke zomerbloeiers met aren, zoals de salie (Salvia), zorgen voor een fantastisch vormcontrast met bijvoorbeeld het Japanse bosgras (Hakonechloa). In het najaar kleuren paarse herfstasters betoverend bij het roodbruine lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum ‘Rubrum’). Borderplanten met een wintersilhouet zijn ook prachtig naast siergrassen, zo’n combinatie zal tot ver in de winter opvallen. Probeer eens vetkruid (Sedum) naast lampenpoetsergras (Pennisetum), of de dropplant (Agastache) als buur van het diamantgras (Calamagrostis).

Nauwelijks onderhoud
Siergrassen kunnen het hele jaar door geplant worden, maar de beste tijd is toch wel het najaar of het voorjaar. Deze sterke vaste planten vragen nauwelijks onderhoud. Bemesten en water geven is bijna niet nodig. Knip bruine stengels en bladeren eind februari/begin maart af, vlak voor de eerste nieuwe sprietjes verschijnen. Dit gaat heel makkelijk met een scherpe heggenschaar. Wintergroene soorten hoef je niet af te knippen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start het jaar fris met deze trendy groene bladplanten

Januari vraagt om frisse energie, een opgeruimd huis en vooral: véél groen! Want wat geeft je huis nu meer leven dan prachtige groene bladplanten? Wij vertellen je welke je in huis moet halen!

Lees meer...
Doen! Kerstboom en kerstgroen recyclen

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...
Huis- en tuintips voor januari

Wij geven je graag 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

Lees meer...
Oudjaarsavond idee: Organiseer een winter BBQ (inclusief Spotify party!)

De magie van een winterse avond, dikke truien en dampende warme dranken maken van een winter BBQ dé verrassende manier om 2024 af te sluiten.

Lees meer...