In mei schiet alles de grond uit. Heerlijk! Maar er zijn ook planten, naast onkruid, die we nu goed in de gaten moeten houden. Voor u het weet nemen ze de hele tuin over.
Top tien woekeraars
- Dovenetel (Lamium), een vroeg bloeiende bodembedekker met bont, gekarteld blad en lila-paarse, roze of gele bloemen waar hommels dol op zijn.
- Japanse duizendknoop (eerst Polygonum genoemd, nu Persicaria of Fallopia japonica) wordt breed en hoog, krijgt witte bloemaren en is praktisch onuitroeibaar.
- De meeste bamboesoorten; ze zijn exotisch en ruisen in de wind, maar vormen meterslange wortels.
- Pachysandra, ook wel ‘gemeenteplantsoenenbodembedekker’ genoemd, op zich een goede, mooie en wintergroene bodembedekker.
- Alle soorten wederik (Lysimachia) woekeren, maar ze hebben van augustus tot oktober vrolijke bloemaren, waar vlinders graag op neerstrijken.
- De gele guldenroede (Solidago) bloeit van juli tot de herfst met gele bloemen waar bijen graag hun kostje halen.
- Houttuynia, een laagblijvende bodembedekker met klimopachtige, vaak rood-wit-groene blaadjes.
- De Aralia elata is een kleine boom met mooi geveerd blad, maar de Nederlandse naam zegt eigenlijk al genoeg: ‘duivelswandelstok’. Hij gaat flink aan de wandel, en bovendien heeft hij gemene stekels, wat het verwijderen van de uitlopers lastig maakt.
- Sommige soorten geranium kennen hun grenzen niet. Denk aan de ooievaarsbek Geranium macrorrhizum, de zachtroze bloeiende Geranium endressi en de bijna zwart bloeiende Geranium phaeum.
- Het meiklokje of lelietje-van-dalen is een schattig, wit bloeiend en geurend plantje, maar vormt al snel een heel tapijt en is giftig bovendien.
Anti-woekertips
- Het is lief bedoeld en altijd fijn een cadeautje te krijgen, maar mensen geven u niet voor niets een plant uit eigen tuin. Pas dus op voor ‘krijgertjes’!
- Dam de woekeraars in met een afzetting van plastic folie of golfplaten.
- Plant woekeraars indien mogelijk in een pot.
- Dring ze op tijd terug en trek ze met wortel en al uit, voordat ze andere planten verstikken en/of gaan bloeien en vervolgens zaden verspreiden.
- Tot slot: bedenk dat sommige ervan, zoals de Pachysandra en de genoemde geraniums, het goed doen op moeilijke plekken in de tuin, zoals onder een berk. Dat is weer een pluspunt!