Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

Woonplant van de Maand mei: Chinese roos

Het verhaal van de Chinese Roos
De veelzijdige Chinese Roos is te herkennen aan trompetvormige bloemen met glanzende, donkergroene bladeren. Hij wordt zowel als kamer-, kuip- en terrasplant gebruikt. De oorspronkelijke bloemkleur was rozerood maar we zien tegenwoordig veel verschillende kleuren, van geel tot donkerrood en van roze tot wit.

Productie van de Chinese Roos
Van oorsprong komt de Chinese Roos uit China en Zuidoost-Azië, vandaar de naam. Met rozen heeft deze niet-winterharde struik echter niets te maken. Voordeel is dat hij met deze benaming wel meelift op de populariteit van de roos. De Chinese Roos behoort tot de familie van de Malvaceae, de kaasjeskruidachtige. Opvallend kenmerk is de ver uit de bloem stekende meeldraadbuis, met aan het einde de helmknoppen. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Chinese Roos?

  • Potmaat en verschijningsvorm. Bij de inkoop van de Chinese Roos is het vooral belangrijk te letten op de potmaat, van mini tot grote kuipen. Ook letten we op de diameter van de plant, aantal bloemknoppen en de verschijningsvorm: struik of stam. 
  • Gezondheid. De planten moeten vrij zijn van ziekten en plagen. 
  • Knopvorming. De bloemen bloeien relatief kort maar de plant maakt regelmatig nieuwe knoppen aan. Het is dus belangrijk dat er vooral voldoende nieuwe knop in zit.
  • Bladluis. Pas ook op voor geel blad of bladluis op de Chinese Roos.
  • Rijpheid. Koop de planten niet te onrijp, door gebrek aan licht komen de bloemknoppen niet of slecht open of ze vallen makkelijk af. 
  • Vocht. Belangrijk is ook dat de Chinese Roos bij aankoop voldoende vochtig is, zodat hij niet slap gaat hangen.

Chinese Roos-assortiment
Het assortiment Chinese Roos is fors uitgebreid. Was het assortiment vroeger gevoelig voor knopval, door veredeling is dat probleem grotendeels verholpen. Vooral bekend zijn de planten uit de Sunny Cities Serie waarbij de cultivars vernoemd zijn naar wereldsteden als Paramaribo, Bordeaux of Venetië. Nieuw in het assortiment is de HibisQs waarvan knopontwikkeling en bloeitijd veel langer zijn dan gemiddeld. Er komen drie onderscheidende series in voor: Longiflora, Miltiflora en Gardiflora. 

Verzorgingstips voor de Chinese roos
Chinese Roos houdt van veel licht en kan zelfs buiten in de volle zon staan. Houd de grond voldoende vochtig, zeker in het bloeiseizoen. Slappe bladeren? Dan is de woonplant dorstig. Geef de woonplant iedere twee weken plantenvoeding en haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg. In de winter kan men de plant een koele, maar vorstvrije plek geven en de plant eventueel terugsnoeien, zodat hij het volgende seizoen weer rijkelijk bloeit.

Creatieve tips voor de Chinese Roos
Chinese Roos staat met zijn prachtige kleuren mooi in zowel interieurs als tuinen. De woonplant combineert u met trendy of juist klassieke potten. Buiten geeft de plant met verschillende grote struik- en stamvormen meteen een vakantiesfeer. Samen met andere Middellandse-Zeeplanten als Bougainvillea, Oleander en Olijf maakt u zo het perfecte zomerterras.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start het jaar fris met deze trendy groene bladplanten

Januari vraagt om frisse energie, een opgeruimd huis en vooral: véél groen! Want wat geeft je huis nu meer leven dan prachtige groene bladplanten? Wij vertellen je welke je in huis moet halen!

Lees meer...
Doen! Kerstboom en kerstgroen recyclen

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...
Huis- en tuintips voor januari

Wij geven je graag 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

Lees meer...
Oudjaarsavond idee: Organiseer een winter BBQ (inclusief Spotify party!)

De magie van een winterse avond, dikke truien en dampende warme dranken maken van een winter BBQ dé verrassende manier om 2024 af te sluiten.

Lees meer...