Minimoestuintips

Minimoestuintips

Zelf groenten en kruiden kweken is de laatste jaren helemaal ‘in’. Nu een grote supermarktketen ‘die op de kleintjes let’ een actie met moestuinpotjes heeft, raken ook heel veel kinderen helemaal enthousiast. Dat is alleen maar goed, want het is een leuke, gezonde en leerzame bezigheid. En het scheelt ook nog eens in de portemonnee!

Groene vingers in de dop
Het grote voordeel van de minimoestuintjes is dat jong en oud ermee aan de slag kunnen, zelfs als u geen (grote) tuin heeft. Zaaien, kweken en oogsten kan namelijk ook in potten en bakken in de vensterbank en op het balkon, in een vierkante-meter-bak of in de oude zandbak. Een ander voordeel is dat je de grond niet eerst hoeft om te spitten en onkruidvrij moet maken, omdat je de jonge zaailingen in een pot of bak met verse aarde zet. Tot slot kun je potten en bakken ook makkelijk op een tafel of andere verhoging zetten, zodat je er makkelijker bij kunt om de plantjes te verzorgen en ervan te oogsten.

Tips voor een goede oogst

  • Zorg ervoor dat in de bodem van de pot of zelfgetimmerde of kant-en-klaar gekochte bak gaten zitten waardoor overtollig (regen)water weg kan lopen
  • Gebruik verse aarde met organische meststoffen of koop speciale mest voor groente en kruiden
  • Zet de zaailingen op een lichte, warme plek en geef ze regelmatig water
  • Zaai niet een heel zakje in een keer, maar doe dat met tussenpozen, zodat je niet opeens met een overschot aan een bepaalde groente of kruid zit
  • Mediterrane groentesoorten als courgette, aubergine en paprika hebben veel warmte en vocht nodig. Ze zijn daarom beter geschikt voor in de kas. Houd ze in ieder geval binnen tot de IJsheiligen (medio mei)
  • Haal zaailingen heel voorzichtig uit het kweekpotje wanneer ze minstens drie blaadjes gevormd hebben of drie centimeter hoog zijn. Maak met een potlood een plantgaatje in de aarde van de pot of bak, laat het plantje met de fijne groeiwortels eraan daar voorzichtig in zakken en druk de aarde heel voorzichtig met je vingers weer aan
  • Houd slakken op afstand met kopertape, koperdraad, glazen cloches of een laagje fijngemaakte eierschalen of schelpen
  • Maak het voor de kinderen nog leuker door ze hun eigen gietertje te geven, bijvoorbeeld in de vorm van een kikker of een roze olifant

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start het jaar fris met deze trendy groene bladplanten

Januari vraagt om frisse energie, een opgeruimd huis en vooral: véél groen! Want wat geeft je huis nu meer leven dan prachtige groene bladplanten? Wij vertellen je welke je in huis moet halen!

Lees meer...
Doen! Kerstboom en kerstgroen recyclen

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...
Huis- en tuintips voor januari

Wij geven je graag 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

Lees meer...
Oudjaarsavond idee: Organiseer een winter BBQ (inclusief Spotify party!)

De magie van een winterse avond, dikke truien en dampende warme dranken maken van een winter BBQ dé verrassende manier om 2024 af te sluiten.

Lees meer...