Creatief met kastanjehout

Creatief met kastanjehout

Kastanjehout is duurzaam en milieuvriendelijk. Het is goed bestand tegen vocht en schimmels. Een hekwerk van hout van de tamme kastanje heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. Zo’n kastanjehouten hek – ook wel schapenhekje genoemd – past goed bij een landelijke, natuurlijke tuin. Er zijn ook robuuste kastanjehouten palen verkrijgbaar, voor een wat stoerdere erfafscheiding. U kunt de palen ook gebruiken voor de aanleg van een origineel tuinpad of terras.

Loopplanken en stapstenen
Het hout van de tamme kastanje dat hier verkrijgbaar is komt voornamelijk uit duurzaam beheerde productiebossen in Frankrijk. Het harde hout kleurt in de loop van de tijd grijzig en is relatief goedkoop. Het is niet alleen geschikt voor het maken van hekken, maar ook voor het maken van pergola’s, tuinmeubels en dierenverblijven. Er bestaan ook kant-en-klare, uitrolbare looppaden van kastanjehouten planken. Maar een handige tuinier kan ook zelf van kastanjehouten palen planken zagen en daarmee – eventueel op een ondergrond van anti-worteldoek – een looppad leggen. Een ander leuk idee is om een kastanjehouten paal in circa 30 centimeter lange stukken te zagen. Graaf deze stukken dicht bij elkaar rechtop in de grond, of sla ze – wanneer de grond los genoeg is – er met een moker in, op zo’n manier, dat de bovenkant van de stammetjes gelijk ligt met het bodemoppervlak. Zo kunt u een natuurlijk looppad of terras maken dat redelijk hard is en waarbij regenwater in de grond kan dringen – ideaal om wateroverlast te voorkomen of te verminderen. Dek het oppervlak tussen de houten ‘stapstenen’ eventueel nog af met grind, om het pad of terras zo egaal en ‘hard’ mogelijk te maken.  

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tips hoe je met seizoensgroenten een duurzaam feestmaal bereidt​

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent één ding: gezelligheid, lekker eten, en ja… ook een goed gevulde kersttafel! Dit jaar gaan we voor een feestmaal met een groene twist: een duurzame kerst met seizoensgroenten.

Lees meer...
15 tuintips voor november

Met deze 15 handige tuintips maak jij jouw tuin helemaal winterklaar in november.

Lees meer...
Waarom zijn inheemse planten in de tuin zo belangrijk?

Ben je ooit door een natuurgebied gewandeld en verbaasd geweest over hoe alles daar zo moeiteloos in elkaar lijkt te passen? De planten, dieren, en zelfs de insecten lijken er een ontspannen samenlevingscontract te hebben afgesloten. Dit komt allemaal dankzij de kracht van inheemse planten! Maar wat maakt deze planten nou zo speciaal, en waarom zouden we ze een plekje in onze tuin moeten geven? Hier zijn alle redenen waarom je tuin schreeuwt om inheemse planten.

Lees meer...
5 Groene herfstactiviteiten voor kinderen

Hier zijn vijf leuke en groene herfstactiviteiten die niet alleen de creativiteit van jouw kinderen prikkelen, maar ook een flinke dosis plezier en avontuur bieden.

Lees meer...