Zomersnoei

Zomersnoei

Op 21 juni is het weer zomer! Wacht niet tot de langste dag met het snoeien van bepaalde planten en struiken, dan geniet u de komende maanden gegarandeerd van een fleurige tuin. Immers: snoeien doet bloeien!

Snoeien in juni:

  • Knip vóór 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, ridderspoor, vrouwenmantel en klokjesbloem terug, zodat ze mooi nieuw blad vormen en dit jaar nog een keer kunnen gaan bloeien.
  • Knip liefst nog vóór half juni zomerbloeiende vaste planten terug, zodat ze steviger worden en ze iets later in het seizoen bloeien. Laat daarbij altijd wat blad zitten. Door ongeveer een derde of de helft van de stengels van een plant om en om terug te knippen, verlengt u de bloei van deze plant. Dit kan onder andere bij de bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed, zonnekruid, ereprijs en koninginnekruid.
  • Ook lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet, kunt u nu wegknippen.
  • Snoei vóór de langste dag ook uitgebloeide struiken als de boerenjasmijn, brem, kerriestruik, Forsythia, Deutzia en Weigela, buxusstruiken en -hagen en hagen van taxus, (haag)beuk, liguster, hulst en Leylandii-coniferen.
  • Is uw sering te groot geworden? Snoei hem dan direct na de bloei terug tot zo’n 50 centimeter boven de grond. Hij loopt vanzelf weer uit.
  • U kunt in juni ook de wilde scheuten van rozen weghalen. Deze scheuten verschijnen bij de onderstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Trek of snijd ze los van de stam.
  • Het is een goede maand om uitgebloeide (vroegbloeiende) clematissen, zoals Clematis montana, te snoeien. Knip dunne takken en dood hout weg.
  • Het is niet echt snoeien, maar wel belangrijk: de uitgebloeide bloemen van rododendrons verwijderen. Breek de uitgebloeide bloem voorzichtig met duim en wijsvinger af. Zo wordt zaadvorming voorkomen en gaat alle energie naar de nieuwe knoppen. Dan geniet u volgend voorjaar van een rijkere bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
Zo lijkt jouw kleine tuin een stuk groter!

Een kleine tuin een stuk groter laten lijken? Easy! Met de juiste aanpak laat je een bescheiden buitenruimte groter en luxer ogen dan je ooit voor mogelijk hield...

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...