Tulpenmanie

Tulpenmanie

Ze steken nu overal de kop op, bij de bloemenafdeling en in de tuin: tulpen! Wat worden we daar vrolijk van! Geen enkele andere lentebol is wereldwijd zo geliefd.

Turkse tulband
Oorspronkelijk komt de tulp uit Centraal-Azië, maar de bol wordt vooral geassocieerd met Nederland, dat de meeste gecultiveerde tulpen produceert en exporteert. Nomaden namen de bloemen ooit mee naar Turkije. De sultans daar droegen vervolgens lange tijd een tulp op hun tulband. Aan dit gebruik dankt de tulp zijn naam, die is afgeleid van ‘tulipan’, het Perzische woord voor tulband. De bollen kwamen eind zestiende eeuw naar onze contreien.

In soorten en maten
De echte liefhebber plant in oktober-november bollen van vroegbloeiende en laatbloeiende soorten, zodat u van medio maart tot juni van de tulpen kan genieten. Er zijn enkele en dubbele, lage en hoge en zelfs geurende tulpen. Een selectie:

  • Fosteriana-tulpen bloeien in maart-april en worden 20 tot 40 centimeter hoog.
  • Kaufmanniana- of waterlelietulpen bloeien in maart-april en worden 20-30 centimeter hoog.
  • Greigii-tulpen hebben blad met kastanjebruine strepen, een lichte abrikozengeur en bloeien in april-mei.
  • Triumph-tulpen bloeien vanaf medio april, zijn sterk en goed bestand tegen slechte weersomstandigheden.
  • Parkiet- of papegaaitulpen bloeien in mei met grillige, gevederde bloemen.
  • Lelietulpen hebben rond eind april lange, gepunte bloemen op stevige stengels.
  • Pioentulpen bloeien rond eind mei en hebben heerlijk geurende, dubbele bloemen.

Tips voor bollebozen

  • Wilt u lang genieten van uw boeket tulpen? Kies de juiste, wat hogere vaas, want de tulpen groeien nog een paar centimeter. Zet de bloemen niet in de volle zon en niet in de buurt van rijpend fruit, omdat ze dan sneller vergaan.
  • Botanische of wilde tulpen kunnen gewoon in de grond blijven en zijn zeer geschikt voor in een rotstuin.
  • Hoge tulpen hebben een meer beschutte plek nodig dan lage.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen van de tulpen in de tuin of bloembak, maar laat het blad afsterven, zodat de bol genoeg kracht opbouwt om volgend jaar weer volop te bloeien. Poot de tulpen in de tuin daarom tussen hogere vaste planten die het afstervende tulpenblad aan het zicht onttrekken. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zomer in de bol met zomerbollen!

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in De Westereen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...
Zo lijkt jouw kleine tuin een stuk groter!

Een kleine tuin een stuk groter laten lijken? Easy! Met de juiste aanpak laat je een bescheiden buitenruimte groter en luxer ogen dan je ooit voor mogelijk hield...

Lees meer...
15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...