Met de kids de tuin in: 3 creatieve tips!

Is je huis te klein voor de energie van je kinderen? Worden de muren een canvas en je meubels een klimrek? Tijd om ze naar buiten te sturen! De tuin is niet alleen een plek voor ontspanning; het is ook een fantastisch speelparadijs voor kinderen om te ravotten, leren en ontdekken. Hier zijn 3 leuke en inspirerende ideeën om quality time met je kinderen in de tuin door te brengen.

1. Een mini-moestuin aanleggen

Een mini-moestuin is een geweldige manier om kinderen te leren waar hun voedsel vandaan komt. Begin met eenvoudige groenten die snel groeien en makkelijk te verzorgen zijn, zoals radijsjes, sla, wortels en tomaten. Betrek je kinderen bij het hele proces, van het kiezen van de zaden tot het oogsten van de groenten. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook ontzettend leuk! Hoe te beginnen?

  • Kies een plek: Zoek een zonnig plekje in de tuin waar de groenten goed kunnen groeien.
  • Bepaal de groenten: Kies samen met je kinderen welke groenten jullie willen planten.
  • Zaaien en planten: Laat de kinderen de zaden planten leg ze uit hoe ze water moeten geven en de plantjes moeten verzorgen.
  • Oogsten: Geniet samen van de vruchten van jullie arbeid. Kinderen zullen trots zijn op wat ze hebben gekweekt!

Tip! Gebruik kleurrijke plantenetiketten en laat je kinderen deze zelf versieren. Dit maakt de mini-moestuin nog persoonlijker en leuker.

Met de kinderen de tuin in!

2. Natuurlijke speeltuin creëren

Transformeer een deel van je tuin in een natuurlijke speeltuin. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn – met een beetje creativiteit kun je een geweldige speelplek maken waar kinderen hun verbeelding de vrije loop kunnen laten. Gebruik bijvoorbeeld boomstammen, stenen en touwen om een uitdagend parcours te creëren. Dit helpt kinderen om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Maak geheime plekjes in de tuin met struiken, hoge grassen of kleine hutjes van takken. Kinderen houden ervan om zich te verstoppen en hun eigen wereld te creëren. Ook leuk: Richt een "modderkeuken" in met oude pannen, lepels en bakjes. Hier kunnen kinderen hun eigen 'gerechten' maken met modder, zand en water.

Tip! Betrek je kinderen bij het ontwerpen en bouwen van de speeltuin. Dit maakt het project nog specialer.

Met de kinderen de tuin in!

3. Natuurkunst projecten: creativiteit en verbinding met de natuur

Ooit gehoord van natuurkunst? Het woord zegt het eigenlijk al: de natuur is een bron van schoonheid en dáár mag gebruik van worden gemaakt! Het is een geweldige manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren en hen meer bewust te maken van de esthetiek van de natuur. Verzamel bijvoorbeeld bladeren, bloemen, stenen en andere natuurlijke materialen en maak samen prachtige mandala's op de grond. Dit is een rustgevende activiteit die ook nog eens mooie kunstwerken oplevert. Andere ideetjes?

  • Stenen schilderen: Zoek mooie stenen in de tuin en schilder ze met vrolijke kleuren en patronen. Deze kunnen later gebruikt worden als decoratie in de tuin.
  • Bloemenpers: Maak een bloemenpers met een paar stukken hout en schroeven. Druk samen bloemen en bladeren en gebruik ze om kaarten, boekenleggers of kunstwerken te maken.
  • Insectenhotel: Bouw samen een insectenhotel van oude houtblokken, bamboestokjes en dennenappels. Dit is niet alleen een leuk project, maar helpt ook de biodiversiteit in je tuin te vergroten.

Laat je kinderen een natuurdagboek bijhouden waarin ze hun kunstwerken, ontdekkingen en avonturen in de tuin vastleggen. Dit stimuleert observatievermogen en creativiteit.

Met de kinderen de tuin in!

Tuinplezier voor de hele familie

Met deze ideeën kun je samen met je kinderen volop genieten van je tuin. Of je nu groenten kweekt, avonturen beleeft in een natuurlijke speeltuin of prachtige kunstwerken maakt, de tuin biedt eindeloze mogelijkheden voor plezier en educatie. Bezoek ons tuincentrum voor alles wat je nodig hebt om van je tuin een geweldige speel- en leeromgeving te maken voor de nieuwe generatie. Veel plezier!

Bekijk openingstijden

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
Ontdek nuttige bodemdieren in jouw tuin! 

Vanaf 20 september tot en met 7 oktober staat er een bijzondere actie op de planning, met de focus op de fascinerende wereld van bodemdieren! In samenwerking met Velt en Tuinbranche Nederland zetten we nuttige bodemdieren in de spotlights. We willen jou als tuinliefhebber laten zien hoe belangrijk deze kleine tuinhelpers zijn voor een gezonde bodem en prachtige planten. En jij kunt zelf ook meedoen!

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...
Geef je tuin een tropische vakantiesfeer

Ontdek onze tips voor exotische tuin- en potplanten plus sfeervolle accessoires die je helpen het vakantiegevoel vast te houden.

Lees meer...