De ultieme barbecue-ervaring voor veel barbecue liefhebbers is een diner dat wordt bereid boven knisperende kolen en het aroma van gerookt vlees. Of u nu buiten dineert op een warme zomeravond of op een kille winteravond met een dekentje en een heater; dit beeld roept een gevoel van een kleine vakantie op. Het is fijn om in goed gezelschap te dineren en te ontspannen! Wij van Tuincentrum Tuin! geven u graag tips om binnen 45 minuten het eerste gerecht op uw houtskool barbecue te kunnen bereiden!
Het aansteken van een houtskool barbecue
Er zijn verschillende manieren om uw barbecue aan te steken, uiteraard kiezen we voor de veiligste optie. We vertellen graag in drie stappen hoe u dat doet.
- Aanmaken | Er zijn drie hoofdkeuzes voor het aansteken van een houtskool barbecue. Als u een houtskool barbecue gebruikt, hebt u een aanmaakblokje nodig, houtkrullen of aanmaakvloeistof. Vermijd het gebruik van chemische producten zoals spiritus of kerosine. Deze stinken bij het aansteken, de smaak kan intrekken in het eten en giftige dampen worden geproduceerd wanneer ze worden verbrand.
- Houtskool of briketten | Houtskool en briketten zijn de meest gebruikte brandstoffen voor de barbecue. Bent u op de hoogte van het verschil tussen de twee? Wij helpen u graag op weg! Houtskool wordt vaak gebruikt bij een barbecue zonder deksel. Houtskool bereikt gemakkelijker hogere temperaturen en brandt sneller dan briketten, waardoor het ideaal is voor het grillen van dunne plakjes vlees. Briketten zijn ideaal voor het grillen van dikker vlees en indirect koken. Ze branden langer en bereiken een iets lagere temperatuur dan houtskool. Zo kunt u de voordelen van houtskool en briketten 'proeven'! Het is ook mogelijk om ze samen te voegen, zodat u de voordelen van beide krijgt!
- Barbecue aansteken zonder brikettenstarter | Een barbecue moet 45 minuten voor het opdienen van de eerste maaltijd worden voorverwarmd. Vul de bodem van de barbecue met houtkrullen of aanmaakhoutjes en plaats er dan het kolenrooster overheen. Als u geen kolenrooster heeft, dan kunnen de aanmaakblokjes of houtkrullen tussen het houtskool of briketten worden geplaatst. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie in de ruimte is! Steek vervolgens het aanmaakmiddel aan met een lange lucifer en laat het branden tot er een witte aslaag ontstaat op de kolen of briketten. Smeer het rooster in met olie en u bent klaar om het eerste gerecht op de barbecue te bereiden.
- Barbecue aansteken met brikettenstarter | Als u een brikettenstarter heeft, dan moet u 30 minuten de tijd nemen om u voor te bereiden voordat u op de BBQ begint te koken. Vul een brikettenstarter voor ¾ met briketten of kolen. Leg een handvol aanmaakblokjes of houtkrullen op de bodem van de barbecue of op het houtskoolrooster. Branden deze goed? Plaats er dan de brikettenstarter op. Leg na 30 minuten de kolen of briketten in de barbecue, verdeel ze, en plaats het eerste gerecht op het ingevette rooster!
5 tips voor een perfecte barbecue
Wilt u uw barbecue tot een groot succes maken? Wij geven u graag 5 goede barbecue tips:
- Barbecueën moet niet te snel gaan. Neem er de tijd voor, want op hoog vuur grillen zorgt ervoor dat het vlees verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is.
- Leg nooit vlees op de barbecue wat net uit de koelkast komt. Haal het vlees zo'n 25 minuten van tevoren uit de koelkast. Zo kan het vlees acclimatiseren en is het risico lager dat het vlees verbrandt.
- Draai het vlees niet te vaak en geef het de tijd om te garen.
- Gebruik altijd een tang om het vlees om te draaien. Gebruikt u een vork, dan lopen de sappen uit het vlees en wordt het vlees droger.
- Zit het vlees vastgeplakt aan het rooster? Trek het niet los. Wacht een paar minuten, dan laat het vanzelf los.
Houtskool barbecue kopen bij Tuincentrum Tuin!
Ook zin in een heerlijke barbecue? Kom langs bij Tuincentrum Tuin! in Zwaagwesteinde. Hier vindt u diverse houtskool barbecues met bijpassende accessoires. Laat die zomer maar komen!